Componisten vraag 9 vervolg

9 : Debussy

Meer achtergrond

 

Video

Hier zien we het videogedeelte dat werd gebruikt om de componist te raden.


volledige video


Claude Debussy

Claude Achille Debussy (1862 – 1918) is een Frans componist die vernieuwing brengt en de periode van impressionisme inluidt. Vergelijk het maar met het impressionisme in de schilderkunst: exacte vormen worden verlaten en er ontstaat muziek die – zeker bij Debussy – vaak vreemd exotisch aandoet. Het is muziek waarbij je weg kunt dromen…

Iemand die in staat is om te breken met bestaande patronen en nieuwe muziek weet te creëren die echt anders is, bovendien muziek die direct bekoort en boeit is een genie. Debussy wordt ook alom als een muzikaal genie gerespecteerd.
Bekende werken van Debussy zijn onder andere:
– Prélude à l’après-midi d’un faune (1894)
– Pelléas et Mélisande (1902)
– La Mer (1903-1905)
– Ibéria (1908)
– Jeux (1913)
– Sonate in d klein, voor cello en klavier
De opname die we op video zagen was de bekende Arabesque van Debussy uitgevoerd door Rousseau. We laten het aan jou over om eens na te gaan hoe nu wel Rouseau is en tevens hoe deze opname tot stand is gekomen.

We laten Debussy nu zelf horen.

Originele opname van Debussy (1913)

Het aardige is dat we nu in een tijd zijn gekomen waar we ook originele opnamen van de componist hebben. Hier een originele opname van Debussy (1913). Bedenk wel dat dit geen accoustische opname is, maar een opname via een speciaal daartoe geprepareerde piano met rollen conform een draaiorgel.
Ter vergelijking er is ook nog een echte accoustische opname (zie knop).


accoustische opname

https://whttps://youtu.be/Yri2JNhyG4k

Interessant om te weten

Debussy staat volgens muziekkenners met één been nog in de periode van de (late) Romantiek en met het andere been in de periode die vaak wordt aangeduid met ‘klassiek uit de 20e eeuw’. Wellicht kunnen we beter de indeling volgen die we in de schilderkunst aantreffen: het impressionisme en daarop volgt dan de periode van het expressionisme. Bij het impressionisme verlaten we in de schilderkunst de eis om alles zo te schilderen als ging het om het maken van een kleurenfoto. Het gevoel komt nu om de voorgrond te staan. Debussy is typisch een componist die we indelen bij de impressionisten. We herkennen direct dat er afstand wordt genomen van de muziek die we tot nu toe nog gewend zijn. We worden geconfronteerd met klanken die we niet gewend zijn maar die wel goed in het gehoor liggen. Dit in tegenstelling tot het expressionisme waarbij er sprake ia van een definitieve trendbreuk in zo ongeveer alles. De andere grote Franse componist uit deze periode is uiteraard Ravel (zie afbeelding).

Als toegift Jean-Yves Thibaudet  met Piano Concerto in G major van Ravel.


Taak: dieper op het onderwerp ingaan

Hoe was de relatie tussen Debussy en Ravel?

Voor nog meer algemene informatie kun je van de link gebruik maken. 


verdieping


Vraag 10