Componisten vraag 6 vervolg

6: Mozart

Meer achtergrond

 

Video

Hier zien we het videogedeelte dat werd gebruikt om de componist te raden.


volledige video


Wolfgang Amadeus Mozart

Zo weinig als we van Bach weten, zoveel weten we van Mozart (1678 – 1791). Dat komt omdat er veel correspondentie bewaard is gebleven. We merken allereerst op dat Mozart duidelijk in een latere periode dan de tot nu toe behandelde componisten leefde.
Wie van muziek houdt herkent Mozart direct. Zijn muziek is altijd helder, sprankelijk en we herkennen steeds boeiende ‘thema’s con variationes’ (melodieën die ogenschijnlijk terugkomen en dan elke keer net even anders zijn). De zojuist gepresteerde video (Piano Concert No.21, K.467) met het prachtige spel van de Koreaanse Yeol Eum Son is daar een schitterend bewijs van.
Mozart weet voortdurend te verrassen, teontroeren, te verbazen en je op het verkeerde been te zetten.

Opvallend bij alle genoemde componisten is dat zij zonder uitzondering enorm productief zijn geweest. Mozart laat ons na:
– meer dan 600 werken, waaronder 21 stukken voor toneel en/of opera,
– meer dan 50 symfonieën,
– 25 pianoconcerten,
– 12 vioolconcerten,
– 27 concert-arias,
– 19 pianosonates,
– 26 strijkkwartetten, 1
– 5 missen, kerkmuziek
en daarmee is deze opsomming nog steeds niet volledig…

Zauberflöte

Mozart was vrijmetselaar en de opera die als typische vrijmetselaarsopera wordt bestempeld is: die Zauberflöte. De première vond plaats op 30 september 1791 in Wenen. Het gaat hier om hét thema van de vrijmetselaars: het zoeken naar de waarheid. Het zou ook de laatste opera van Mozart zijn. Op 5 december van dat jaar zou Mozart sterven en in een onbekend graf worden bijgezet.

https://youtu.be/6s0ypwJi8CI

Interessant om te weten

Met Mozart komen we nu in de periode die wordt omschreven als classicisme. Flauw gezegd: het is de klassieke periode in de klassieke muziek. Het is goed om de weten dat het classicisme een kunststroming is waarbij er weer een terugblik is op de kunst van de Grieken en de Romeinen. Die definitie gaat uiteraard niet op voor de muziek.

Bij deze periode worden steevast 3 namen genoemd: Mozart, Hayden en Beethoven, hoewel de laatste al met één been in de romantiek staat. Natuurlijk zijn er meer componisten uit die tijd maar dit drietal voert de boventoon aan om in muziektermen te spreken. Mozart neemt dan weer een bijzondere plaats in: wonderkind (zie afbeelding) en misschien moeten we wel zeggen… altijd kind gebleven maar wel met ongekende muzikale genialiteit. 

Als toegift de eerste compositie van Mozart (5 jaar oud) en het fraaie is dat je direct de muziek als muziek van Mozart herkent!


Taak: dieper op het onderwerp ingaan

Vraag: wie was de favoriete componist van Mozart?

Voor nog meer algemene informatie kun je van de link gebruik maken.


verdieping


Vraag 7