Componisten vraag 4 vervolg

4: Vivaldi

Meer achtergrond

 

Video

Hier zien we het videogedeelte dat werd gebruikt om de componist te raden.


volledige video


Antonio Vivaldi

Antonio Vivaldi (1678 – 1741) is natuurlijk vooral bekend van ‘De vier jaargetijden’. En het is dan goed te bedenken hoe productief deze componist wel is geweest:

– meer dan 500 concerten (waarvan 223 voor viool en 27 voor cello);
— 46 opera’s;
– 14 sinfonia’s voor strijkers;
– 73 sonates;
– kamermuziek;
– gewijde muziek (het oratorio Juditha Triumphans, geschreven voor de Pietà, twee Gloria’s, een Stabat Mater, de psalmen Nisi Dominus en Beatus Vir, het Magnificat, Dixit Dominus en andere).

Als priester in een meisjesweeshuis.

In 1703 werd Vivaldi priester. Hij kreeg al snel de bijnaam Il Prete Rosso (“de rode priester”), vermoedelijk vanwege zijn rode haar. Vanaf 1704 hoefde hij niet meer deel te nemen aan de heilige mis in verband met zijn slechte gezondheid: hij leed aan astma. Maar volgens sommigen mocht hij de mis niet meer opdragen omdat, als hij inspiratie kreeg voor een nieuw muziekstuk, hij dat gewoon ging opschrijven tijdens de mis. Vivaldi werd violist in een meisjesweeshuis in Venetië, het Pio Ospedale della Pietà (zie foto). De musicerende wezen stegen snel in aanzien, ook in het buitenland. Omdat meisjes eigenlijk geen muziek mochten spelen, gaven zij concerten van achter een doek. Voor hen schreef Vivaldi de meeste van zijn concerten, cantates en gewijde muziek. (bron: Wikipedia).

Als toegift een fraaie ducumentaire die in het kadervan Het festival van Oude Muziek is opgenomen…. Venetië en Vivalidi… wat een schitterende compositie!

Interessant om te weten

Als het gaat om de ontwikkeling van de barokmuziek moeten we allereerst aandacht aan de Italianen schenken. Daarbij moeten we bedenken dat de barok een stijlperiode is die ook in de schilderkunst en de architectuur herkenbaar is en dat die periode vooral vanuit Italië is ontstaan. We moeten ook bedenken dat de ontwikkeling van de muziek niet alleen voortkwam uit de wil om andere composities te maken, maar ook omdat in die periode er muziekinstrumenten werden ontwikkeld zoals we die nu kennen, met als belangrijkste muziekinstrument de viool.

En ook hier zien we hoe Italianen de wegbereiders zijn. We kennen uit die periode de opkomst van schitterende steden in Italië zoals Florence en Venetië. Bij die laatste stad denken we vooral aan Vivaldi. Zijn ‘vierjaargetijden’ behoort tot de absolute top van de klassieke muziek.

Als toegift een fraaie documentaire die in het kader van Het festival van Oude Muziek is opgenomen…. Venetië en Vivalidi… wat een schitterende compositie! En wil je nog een tip voor als je in Venetië bent: bezoek het Piccolo Museo della Pietà Antonio Vivaldi (zie afbeelding).

Taak: dieper op het onderwerp ingaan

Vraag: is Vivaldi als een beroemde componist gestorven?

Voor nog meer algemene informatie kun je van de link gebruik maken. 


verdieping


Vraag 5