Componisten vraag 10 vervolg

10: Tsjaikovski

Meer achtergrond

 

Video

Hier zien we het videogedeelte dat werd gebruikt om de componist te raden.


volledige video


Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Ongetwijfeld is Tsjaikovski de beroemdste componist uit Rusland. Tsjaikovski reisde veel, werd overal geëerd, maar was een eenzelvig en eenzaam mens. Hij overleed op 53-jarige leeftijd aan cholera in Sint-Petersburg. Er wordt echter steeds weer aan deze doodsoorzaak getwijfeld. Het gerucht dat hij zelfmoord gepleegd zou hebben door vergiftiging, is erg hardnekkig. De theorie dat hij dit gedaan zou hebben na een veroordeling door een ‘ereraad’ van voormalige studievrienden op beschuldiging van ‘liederlijk’ (homoseksueel) gedrag dat niet naar buiten mocht komen, heeft fervente aanhangers en bestrijders en is ook in literaire fictie verwerkt.[ Zijn broer Modest, die een biografie over hem uitbracht, zou hebben getracht de zelfmoord geheim te houden (bron: Wikipedia).

De muziek heeft Tsjaikovski in ieder geval onsterfelijk gemaakt. De heerlijke romantische muziek is onder andere geliefd om films muzikaal te ondertitelen en wat te denk van Het Zwanenmeer als klassiek werk bij ballet.

Tsjaikovski: The Nutcracker – Rotterdams Philharmonisch Orkest – Complete concert

https://youtu.be/tk5Uturacx8

Interessant om te weten

We hebben tot nu toe vooral componisten uit Italië, Duisland en Frankrijk behandeld. Natuurlijk is het zo dat ieder land wel bekende componisten heeft voortgebracht maar vaak gaat het om uitzonderingen. En natuurlijk is het zo dat we bepaalde landen daarmee ook tekort doen. Engeland en Rusland zijn typisch landen die we nu tekort hebben gedaan.

We maken dat voor een deel goed door nog eens te kijken naar beroemde Russische componisten zoals Moessorgski (zie afbeelding), Rimski-Kosarkov en natuurlijk Tsjaikovski. Het gaat in dit geval allemaal om componisten uit de romantische periode.

Tsjaikovski neemt wat ons aangaat een bijzondere positie in. Het meest beroemd zijn de balletten van Tsjaikovski. Denk aan De Notenkraker, Doornroosje, en Het Zwanenmeer.

Als toegift een gedeelte uit het Zwanenmeer in een uitvoering van het beroemde Kirov-ballet. 


Taak: dieper op het onderwerp ingaan

Tsjaikovski worstelde met een enorm probleem. Waar ging het om?
Voor nog meer algemene informatie kun je van de link gebruikmaken. 


verdieping


Einde van deze leerquiz, nog eens ?